Ημερομηνίες και γεγονότα στο χωριό Δραβήσκος

Μια σύντομη ανασκόπηση σημαντικών ημερομηνιών και γεγονότων κατά την πρόσφατη εξέλιξη του χωριού Δραβήσκος.

1941 - 43Το χωριό Δραβήσκος βρίσκεται υπό Βουλγάρικη κατοχή και διοίκηση και υφίσταται μέχρι και βομβαρδισμό. Τα αρχεία της Κοινότητας καταστρέφονται ολοκληρωτικά.
1944 - 49"Αντάρτες" του Εμφυλίου Πολέμου τρομοκρατούν το χωριό Δραβήσκος, προκαλώντας καταστροφές και σκοτώνοντας χωροφύλακες, στρατιώτες και δημότες.
1948Το κτήριο του 4θέσιου Δημοτικού Σχολείου ανακατασκευάζεται, αφού το 1946 πυρπολήθηκε από τους λεγόμενους αντάρτες.
1952Το 4θέσιο Δημοτικό Σχολείο προάγεται σε 5θέσιο σχολίο με περίπου 400 μαθητές.
1956Διεξαγωγή προσωρινής διανομής αγροτικής γης στους ακτήμονες αγρότες.
1957Στης αρχές Σεπτεμβρίου προκαλεί μια ξαφνική πλημμύρα καταστροφές στην κεντρική ζώνη του Δραβήσκου, παρασύροντας και την νέα γέφυρα στο κέντρο του χωριού. Επίσης καταστράφηκαν οι πηγές ύδρευσης στη θέση "Κρυονέρη" και το ρυάκι που διέσχιζε το χωριό στέρεψε. Ο άλλωστε καταστραμμένος αλευρόμυλος ξανά δεν τέθηκε σε λειτουργία.
1960 - 61Η Κοινότητα δημιουργεί δίκτυο άρδευσης αγροτικών καλλιεργειών και πρόσθετο υδραγωγείο στο ύψωμα του Αγ. Αθανασίου.
1970 - 71Η ΔΕΗ διεκπεραιώνει τα έργα ρευματοδότησης του χωριού.
1972Το δημοτικό σχολείο προάγεται από 6θέσιο σε 7θέσιο σχολείο με πλέον περίπου 250 μαθητές.
1976Ο ιδιαίτερα δημοφιλής Γεώργιος Παπαδόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Κοινότητας Δραβήσκου.
1977Ο Δραβήσκος αποκτά δημόσιο Γυμνάσιο, λόγω συστέγασης σε απογευματινή βάρδια. Η Κοινότητα μετρά πια περίπου 200 μαθητές.
1981Ο υδατόπυργος τίθεται σε λειτουργία και οι κάτοικοι του Δραβήσκου ανακουφίζονται από τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης.
1992Το δημόσιο γυμνάσιο στεγάζεται πλέον στο σύγχρονο κτήριο στο όρια του συνοικισμού με το Μαυρόλοφο.
1994Τελευταίος πρόεδρος μιας αυτόνομης Κοινότητας Δραβήσκου εκλέγεται ο Κυριάκος Αργυριάδης, ο οποίος μηνύθηκε 4 χρόνια αργότερα λόγω υποτιθέμενων οικονομικών ατασθαλιών, οι οποίες όμως τελικά δεν αποδείχθηκαν.
1994Η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης αποπερατώνεται. Το γεγονός, ότι μέσω του δικτύου αποβάλλονται πια και κάθε είδους "αστικά λύματα", ανήκει σε άλλο κεφάλαιο ... .
1994Από την 01. 07. 1994 λειτουργεί το Κ.Α.Π.Η., και μέχρι τη μεταγενέστερη μετακόμιση στο νεόκτιστο κτήριο δίπλα στα γραφεία της Κοινότητας στεγάζεται στην πρώην καφετερία του Νικολάου Παπαδόπουλου.
1996Παρά των αντιδράσεων τοπικών εμπόρων θεσπίζεται η λειτουργία εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς, η οποία τονώνει μέχρι και σήμερα την αγοραστική κίνηση στο Δραβήσκο.
1998Με αφορμή ένα θανατηφόρο ατύχημα στην Γερμανία αποκαλύπτεται, ότι ο γραμματέας της κοινότητας Δραβήσκου, Γεώργιος Α. Θολιώτης, εφοδίασε παρανόμως υπηκόους από ανατολικές χώρες με Ελληνικά προσωπικά έγγραφα. Ο γραμματέας απομακρύνθηκε από την υπηρεσία και καταδικάστηκε στη συνέχεια σε ποινή φυλάκισης με αναστολή.
1998Διεξαγωγή δημοτικών εκλογών για την ανάδειξη του πρώτου συμβουλίου του πλέον "καποδηστριακού" Δήμου.
1999Η "Κοινότητα Δραβήσκου" μεταβάλλεται στο "Δημοτικό Διαμέρισμα Δραβήσκου" του Δήμου Νέας Ζίχνης, με Δήμαρχο τον Ιωάννη Χατζησπύρογλου και Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Δραβήσκου τον Ξενοφών Δηματάκη.
2001Εργολάβοι αρχίζουν τις εργασίες αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης. Μέχρι σήμερα (αρχές 2008) όμως το έργο δεν ολοκληρώθηκε.
2002Ο Κωνσταντίνος Σαμαρτζάς εκλέγεται Δήμαρχος του Δήμου Νέας Ζίχνης. Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δραβήσκου τελεί πια ο Βασίλειος Μπαλαμπάνης, πρώην μετανάστης Γερμανίας.


Από το 1992 στεγάζεται το Δημόσιο Γυμνάσιο στο κτήριο στην νότια είσοδο του χωριού Δραβήσκος.
Το σχολικό προαύλιο συνορεύει με το γήπεδο του χωριού Μαυρόλοφος.