Πολιτιστικά - φορείς, εκδηλώσεις, παράδοση ...

Παρά την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, η "πολιτιστική ατζέντα" του χωριού Δραβήσκος περιορίζεται κυρίως σε κάποιες δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις. Η ιδιαίτερη ιστορία του τόπου καθώς η καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων των σημερινών γενιών δυστυχώς τείνουν να ξεχαστούν. Μεν υπήρχαν κατά καιρούς κάποιες προσπάθειες διαφύλαξης, αναβίωσης και προβολής της τοπικής παράδοσης, δε όμως οι εκάστοτε ενέργειες για διάφορους λόγους δεν βρήκαν ευρύτερους απόηχους. Ο καιρός θα δείξει αν και ο νέος Πολιτιστικός Σύλλογος θα καταλήξει ως μέσω αυτοπροβολής ορισμένων ατόμων ή αν θα εξελιχθεί σε πραγματική εστία διαφύλαξης, αξιοποίησης και προβολής της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου.

Πολιτιστικός Σύλλογος ΟΜΟΝΟΙΑ
Ο νέος πολιτιστικός σύλλογος ιδρύθηκε στις αρχές του 2002, στεγαζόμενος σε ισόγειο ιδιωτικού κτηρίου επί της κεντρικής οδού και συμπτωματικά μόνο λίγα μέτρα μακριά από την παλαιά πλατεία του χωριού Δραβήσκος. Στους στόχους και στις δραστηριότητες του συλλόγου συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία και λειτουργία τμημάτων χορού, ζωγραφικής, χορωδίας, μουσικής και θεάτρου, καθώς φυσικά και η διοργάνωση τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων ή η συμμετοχή σε αυτές. Το ίσως σημαντικότερα επίτευγμα του συλλόγου αποτελεί για την ώρα η δημιουργία τράπεζας αίματος στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών.


Η Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΟΜΟΝΟΙΑ" (φωτογραφία: 2004)

Πανηγύρια στο χωριό Δραβήσκος

Κατά την ροή του ημερολογιακού έτους εορτάζονται στο χωριό Δραβήσκος τρία θρησκευτικά πανηγύρια που αποτελούν κάτι σαν "πολιτιστικά ορόσημα" στην κοινωνική ζωή των κατοίκων.

2. Μαΐου - Πανήγυρη του "Αγίου Αθανάσιου", πολιούχου του χωριού. Κατά το (θρακικό) έθιμο προσφέρονται έξω από την εκκλησία γάλα και τσουρέκια. Οι εορταστικές δηλώσεις συμπεριλαμβάνουν αγωνίσματα (τρέξιμο ανωμάλου δρόμου, ποδηλατοδρομίες, Ελληνορωμαϊκή πάλη) και καταλήγουν κατά κανόνα σε φαγοπότια μετά μουσικής ("ζουρνάδες") σε ταβέρνες και εστιατόρια.

6. Αυγούστου - Πανήγυρη "Μεταμορφώσεως του Σωτήρος".  Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων τις πανήγυρης τίθεται πια (πάλι) έμφαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, στη διοργάνωση των οποίων συμβάλλει σημαντικά και ο Δήμος. Η εορτή συνοδεύεται και από - πλέον όμως όχι ιδιαίτερης σημασίας - εμποροπανήγυρη που προσέλκυσε στα παλαιότερα χρόνια χρόνια μεγάλο αριθμό εμπόρων και επισκεπτών.

26 Οκτωβρίου - Πανήγυρη του "Αγίου Δημητρίου". Αν και μικρότερης κοινωνικής βαρύτητας, και αυτή η εορτή συνοδεύεται από εκδηλώσεις, οι οποίες εστιάζονται στη θρησκευτική σημασία της ημέρας καθώς και στην αναβίωση του παλαιού εθίμου της προσφοράς του "κουρμπανιού" από τους τοπικούς κτηνοτρόφους (κουρμπάνι: ζώο που σφάζεται σε πανήγυρη).
Παραδοσιακά έκλειναν οι "τσέλιγκες" (ιδιοκτήτες μεγάλων κοπαδιών) την ημέρα της εορτής τις ετήσιες συμφωνίες με τους βοσκούς τους.
Όπως φαίνεται και στη διπλανή φωτογραφία, ο κατά καιρούς παραμελημένος ναΐσκος του "Αγίου Δημητρίου" ανακαινίστηκε πλήρως και αποτελεί σε συνδυασμό με το επίσης αναδιαμορφωμένο περίγυρο πλέον ένα στολίδι του "Θρακιώτικου" οικισμού.


Ιερός Ναός του "Αγίου Αθανασίου"
(Ενορία των "Εντοπίων")


Ιερός Ναός "Μεταμορφώσεως Σωτήρος"
(Ενορία των "Μικρασιατών")


Ο ναΐσκος του "Αγίου Δημητρίου"
της Ενορίας των "Θρακιωτών" (2005)


Εορταστική εκδήλωση στις αρχές της δεκαετίας του 1970.Σε πρώτο πλάνο εμφανίζονται (από αριστερά): Στέργιος και Δημήτριος Καμτσιώρης, Άγγελος Καραστέργιος, Βασίλης Χουγιάζος και Χαϊδευτός Καμτσιώρης.

ΑΣΠΙΣ ΔΡΑΒΗΣΚΟΥ

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του χωριού Δραβήσκος ιδρύθηκε το 1952. Ο ΑΣΠΙΣ χαίρεται ιδιαίτερης συμμετοχής και δημοτικότητας, αποτελώντας έναν σταθερό παράγοντα στα περί της "σημαντικότερης των ασήμαντων υποθέσεων του κόσμου".


Ομάδα 1965


Ομάδα 1982


Ομάδα 2003

Τραγούδια του χωριού Δραβήσκος

Μια πλέον ιστορικής αξίας ηχογράφηση του έτους 1975 συμπεριλαμβάνει τραγούδια και χορευτικούς ρυθμούς του χωριού Δραβήσκος. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην ενότητα Διάφορα της παρούσας ιστοσελίδας. Στην ηχογράφηση συμμετέχουν οι Μαρία Λύκου, Φωτεινή Κόκου, Άγγελος Καραστέργιος, Δημήτριος Καμτσιώρης, Χαϊδευτός Καμτσιώρης, η τότε Μικτή Χορωδία Δραβήσκου καθώς οι οργανοπαίκτες Μανόλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο) και Ιωάννης Κάκαλος (λαούτο).