Σελίδα υποδοχής και επιλογής γλώσσας
 Καλώς ήλθατε
 
 Ο Δήμος Νέας Ζίχνης
 
 Δημ. Διαμερίσματα
 
 Ιστορική αναδρομή
 
 Δημογραφικά στοιχεία
 
 Λαογραφικό Μουσείο
 
 Χρήσιμα Τηλέφωνα
 
 Οδηγός Αγοράς
 
 Το Βήμα του Δημότη
 
 Διάφορα
 
 Δημ. Εκλογές 2002
 
 Δημ. Εκλογές 2006
 
 Δημ. Εκλογές 2010
 
 Ιστοσελίδες Δημοτών
& Επιχειρήσεων

 
 Υπέρ-Συνδέσεις
 
Ελληνο-Γερμανικό Online-Λέξικο
 
 Χάρτης πλοήγησης
 
 Στοιχεία ιστοσελίδας
 

Το Λαογραφικό Μουσείο στην Νέα Ζίχνη

Αναπαράσταση παραδοσιακής κρεβατοκάμαραςΑναπαράσταση παραδοσιακής κουζίναςΑναπαράσταση παραδοσιακού στάβλου

Το Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Ζίχνης ιδρύθηκε το 1994 από τα μέλη του Λαογραφικού Φιλανθρωπικού Συλλόγου Γυναικών Ν. Ζίχνης και στεγάζεται προς το παρόν σε τρεις αίθουσες του παλαιού Δημοτικού Σχολείου. Στο κέντρο της Νέας Ζίχνης αναγείρεται όμως μια νέα σύγχρονη οικοδομή, η οποία μελλοντικά θα παρέχει καταλληλότερες συνθήκες φιλοξενίας και παρουσίασης των πολυάριθμων, εν μέρη πλέον σπάνιων εκθεμάτων.

Τα εκθέματα προέρχονται τόσο από το χωριό όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Ν. Ζίχνης και καλύπτουν διάφορες θεματικές ενότητες, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινής οικογενειακής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των τοπικών κατοίκων κατά το πρόσφατο παρελθόν. Οι αναπαραστάσεις οικιακών και βοηθητικών χώρων με κάθε είδους αυθεντικών αντικειμένων μεταφέρουν στον επισκέπτη μια ζωντανή εικόνα από μια σχετικά πρόσφατη, δε όμως πλέον σχεδόν ξεχασμένη εποχή.

Εντύπωση προκαλούν τα διάφορα οικιακά εργαλεία και σκεύη που κάποτε υπήρχαν σε κάθε νοικοκυριό: τουρβάνες για την παρασκευή βουτύρου, πέτρινα γουδιά, πινακωτές, χειρόμυλοι για την άλεση δημητριακών και του καφέ, φανάρια για την φύλαξη τροφίμων, ταδάδες, σινιά, τσουκάλια κλπ., όπως φυσικά και ο παραδοσιακός φούρνος και τα απαραίτητα εργαλεία για το ζύμωμα και ψήσιμο του ψωμιού. Όλα αυτά τεκμηριώνουν ότι η ζωή στα "καλά παλαιά χρόνια" προφανώς δεν ήταν και πάντα τόσο .... άνετη :-)

Επίσης παρουσιάζονται καθημερινές και εορταστικές τοπικές ενδυμασίες, παραδοσιακά εργόχειρα, κεντήματα, πλεκτά, και υφαντά καθώς και τα εργαλεία για την κατασκευή τους, όπως και διάφορα ιστορικά έγγραφα και στοιχεία, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μια αξιόλογη νομισματική συλλογή με κέρματα και χαρτονομίσματα από της αρχές του 20. αιώνα.

Η επίσκεψη του τοπικού μουσείου της Νέας Ζίχνης προσφέρει τόσο στους εντόπιους όσο και από άλλες περιοχές συν του εξωτερικού προερχόμενες επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία. Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά ερωτήματα, αναγγελία επισκεπτών κλπ. μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πρόεδρο του Λαογραφικού Φιλανθρωπικού Συλλόγου (κα. Τακουρίδου) ή την Δημαρχία Νέας Ζίχνης.

Εργόχειρα και εργαλεία κατασκευής

Παραδοσιακές ενδυμασίες

Παραδοσιακός φούρνος

Εργαλεία καθημερινής χρήσης

Καροποιοί στην Νέα ΖίχνηΤσαγκάριδες στην Νέα ΖίχνηΑναπαράσταση παραδοσιακού κάρου

nea zichni
Καλώς ήλθατε   Ο Δήμος Νέας Ζίχνης   Δημοτικά Διαμερίσματα   Τηλέφωνα & Διευθύνσεις   Οδηγός Αγοράς   Ιστορικά στοιχεία   Δημογραφικά στοιχεία   Λαογραφικό Μουσείο   Βήμα του Δημότη   Διάφορα   Εκλογές 2002 /Ι   Εκλογές 2002 /ΙΙ   Εκλογές 2002 /ΙΙΙ   Εκλογές 2006   Εκλογές 2010   Ιστοσελίδες Δημοτών & Επιχειρήσεων   Υπερσυνδέσεις   Sitemap   Στοιχεία ιστοσελίδας